Köşe Yazıları

Emri hak vaki oldu…

İslam külliyatlarında kimi ulema, tasavvuf erbabı zatlar, 63 yaşlarına gelince eğer “emri hak vaki” olmadıysa, muazzez peygamber Hazreti Muhammed’e nispet ve mutabatmaksadıyla, yer altında bir hücre yapar, geri kalan ahir ömürlerini burada tamamlardı.

Mısır’ın seçilmiş tek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yedarbe yapılıp hapiste tutsak edildiğinde de yaşı 63’dü. 5 yıl sonra 68 yaşında hakka yürüdü.  Mısır’ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi casuslukla suçlanarak yargılandığı davanın duruşmasında mahkeme salonunda hayatını kaybetti. Mursi2012’de Mısır’da halkoyuyla seçilmiş, ertesi yıl darbeyle devrilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mursiiçin “Emrihak vaki olmak suretiyle şehit oldu” dedi.

Mursi, 1970’li yıllarda Kahire Üniversitesi’nde mühendislik okudu ve sonrasında ABD’ye giderek doktora yaptı. Mısır’a dönüşünde Zagazig Üniversitesi’nin mühendislik bölümünün başına geçti.

Bilim kariyeri ile paralel olarak hızla Müslüman Kardeşler hareketinde de yükseldi. 2000-2005 döneminde harekete bağlı bağımsız milletvekili olarak Mısır Meclisi’nde görev yaptı.

Mursi 2012’de Müslüman Kardeşler’in cumhurbaşkanı adayı olarak belirlendi. Aynı hareket içinde önemli bir konumda olan milyoner işadamı Hayrat El-Şatır, baskılar sonucu yarıştan çekilmek zorunda bırakılmıştı.Mursi ise seçim kampanyasında, kendisini devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in yeniden doğma olasılığına karşı “siper” olarak tanıttı. 2012’de yakın bir sonuçla seçimleri kazandığında, “tüm Mısırlıların cumhurbaşkanı” olacağı sözünü verdi.

Ordu kışlaya döndü, ama çatışmalar şiddetlendi

Çoğunu İslamcıların oluşturduğu Anayasa Komisyonu’nun, aceleyle hazırlanan bir taslağı, aynı ayın sonunda onaylaması sonrası ülke yeniden gerildi. Mursi, yükselen toplumsal huzursuzluk karşısında, silahlı kuvvetlere, taslak anayasanın referanduma sunulacağı 15 Aralık 2012’ye kadar devlet kurumlarını koruma yetkisi veren bir kararname imzaladı.Ordu bir süre sonra kışlaya geri döndü ama devamındaki birkaç hafta içinde Mursi yanlıları ve muhalifleri arasında çıkan çatışmalarda 50’den fazla kişi öldü.

29 Ocak 2013’te dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettahes-Sisi, siyasi krizin “devletin çöküşüne neden olabileceği” uyarısında bulundu. Nisan ayında, muhalif aktivistlerdenoluşan Temerrüt hareketi, Mursi’nin güvenliği sağlayamadığı ve ekonomiyi düzeltmediği gerekçesiyle imza kampanyasına başladı. Hareketin amacı Mısır’ı yeniden bir seçime götürmekti. Temerrüt, Mursi’nin Mısır Cumhurbaşkanı olarak yemin ettiği günün yıl dönümünde, 30 Haziran 2013’te milyonlarca kişinin katıldığı bir protesto gösterisi düzenledi.

İskenderiye şehrinde düzenlenen Mursi karşıtı bir protesto

Ordu, 1 Temmuz’da Mursi’ye ultimatom vererek, eğer toplumsal talepleri tatmin edecek bir “yol haritası” ortaya koyamazsa, müdahale edebileceği uyarısı yaptı. Mursi, ültimatom tarihi yaklaşırken, Mısır’ın meşru lideri olduğunu ve kendisini görevden almak için atılacak her adımın ülkeyi kaosa sürükleyeceğini savundu. Bir konuşmasında, “Meşruiyet, ülkenin dirliğinin korunması ve kan gölüne dönüşmesinin önlenmesi ve sonrasında yeni bir aşamaya geçilmesi için tek yoldur” dedi.

3 Temmuz 2013’te ordu yönetime müdahale etti ve anayasayı askıya aldığını açıkladı. Ülkeyi seçimlere götürecek bir teknokrat geçiş hükümetinin kurulacağını duyurdu. Mursi bu açıklamayı “darbe” olarak tanımladı ve kınadı. Ordu tarafından gizli bir yere götürülülen Mursi’den haftalarca haber alınamadı.

Mısır’da olup-bitenlerle Türkiye’de yapılmak istenenler arasında ne kadar benzerlikler var değil mi? Çünkü,emperyalist kaynak aynı. Ülkede kaos çıkar, insanları sokaklara dök, ekonomik mengeneye al, askeri vesayetin darbe iştahını kamçıla…

Türkiye’de de 17/25 Aralık ile başlayan, Gezi Olayları ile devam eden, bu süre aralığı içerisine bir sürü siyasi kriz denemelerini sahneye koyan, eften-püften mevzularda mesela “Cumhuriyet Mitingleri” organize eden emperyalist akıl, Türkiye’de 15 Temmuz darbe kalkışmasına kadar mevzuyu götürmüştü. Dünyanın en büyük kanlı örgütü emperyalist ABD, 200 yıldır kana doymadı. Bugün Ortadoğu’da akan oluk oluk kanın, Yemen’de açlıktan ölen çocukların müsebbibi ABD ve emperyalist AB Ülkeleridir.

Şehit Muhammed Mursi’nin mahkeme salonunda hayatını kaybettiğini öğrendiğim andan itibaren sosyal medyada birkaç paylaşımda bulundum. Onları burada tekrarlıyorum ve sözün bittiği yerde olduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum.

MUHAMMED MURSİ: Hasan el Benna, Ömer Muhtar, Ahmet Yasin, Cevher Dudayev, Seyyid Kutup, Abdülkadir Molla, Şeyh Şamil gibiydin. Muhammed İkbal gibi irfan sahibi, Malcolm X gibi savaşçı, Aliya İzzetbegoviç gibi bilgeydin. Şehit başkan Muhammed Mursi’ye Allah’tan rahmet diliyorum,

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: