Köşe Yazıları

KEHANET ÇÖKTÜ, TAHMİNLER TUTMADI…

İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu’nun son kararnamesinde Tokat’ta kalışı, kimi kehanet ve iyi niyetli tahminlerin çökmesine sebep oldu.
Bir insanın başarılı olması, Tokat gibi Anadolu şehirlerinde pek iyiye alamet değildir. Madem başarılı, o halde onu alıp netameli ve sorunları düğümlenmiş bir başka büyükşehire verelim diye merkezin bir aklı vardır. Merkezin gelir-geçer bakışı budur.
Bir şehirde bir bürokrat seviliyorsa, başarılıysa, iyi projeleri ortaya koyuyorsa; elinizi tam da sol yanınızdaki yüreğinize koyup, kulağınız kirişte bekleyebilirsiniz.
Çünkü, nedense Anadolu’nun hizmet bekleyen bir şehre başarılı bir bürokratı layık görmez, merkezi akıl. Türkiye’nin 90 yıllık demokrasi yürüyüşünde merkezden yönetim diye bir hastalığı vardır. Adına hantal bürokrasi de diyebilirsiniz. İşler ağır aksak yürür, bugün git yarın gel denir, yılgın, ölgün ve bitkin memur prototipi, kurumun cevval amirinin de heyecanını tüketir.
Siyasette de, bürokrasi de önde gidene çelme takma gibi bir hastalık vardır, benim güzel ülkemde. Hele hele, Anadolu’da bu daha da yaygındır. Hesaplar küçük, beklentiler küçük, kurulan oyunlar bunlardan daha da küçüktür.
Cumhurbaşkanlığı Emniyet Müdürlerine ilişkin son kararnamesinde Tokat İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu’nun şehrimizde kaldığını sevinç ve memnuniyetle öğrendim. Alanında bir çok projeyi hayata geçirmiş, hayatın içinde, bu şehirde yaşayan insanlarla yan yana durabilen, rahat ulaşılan ve rahat irtibat kurulan bir bürokrattır, Göksel Müdürümüz.
Yaklaşık 4 yıldır ilimizde görev yapıyor. Başarı skalası ve kriterimiz öyle teknik ve matematik hesaplarla ilgili değildir. Yukarda ifade ettiğim gibi, görev yaptığı bu şehir v genelinde yaşayan insanlarla diyaloğu en başta gelmektedir. O sebeple, Göksel Müdürümüzle ilgili beklenti, kendi kurumunda üst makamlara getirilmesi ya da Samsun gibi büyükşehirlere atanması şeklindeydi. Bunlar elbette kendisi için iyi olurdu. Ancak, biz Tokatlılar bu konu da biraz benciliz.
Biraz da gadre uğramışlığın tecrübesi var. Belki, Göksel Müdürümüz bir yıl daha kalabilir Tokat’ta. Biliyorum ki, bundan sonra gideceği menzil, ya Emniyet Genel Müdürü ya da bilinen üç dört büyükşehirden birisine İl Emniyet Müdürü olmasıdır. Buna hiç kimse şaşırmayacaktır.
Göksel Topaloğlu gibi iyi yetişmiş, devlet umurunu bilen, devlet ile millet arasında köprü olabilmeyi başarmış bürokratlar, Türkiye’nin umudu ve garantisidir.
Devlet, bürokrat politikalarını yeniden gözden geçirmelidir. Liyakat esası üzerine hareket ettiği gibi, aynı zamanda “farkındalık oluşturabilen” ve gerçekten gittiği yerde sinerji sağlayabilen bürokratları tercih edip, desteklemelidir. Ülkemiz, ne yazık ki iyi yetişmiş insan kaynakları bakımından çoraktır. Göksel Müdür gibi insanlar, çölde vaha mesabesindedir.
Yeri gelmişken ifade edeyim ki, benzer endişeleri Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı ile henüz çiçeği burnunda İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali içinde duyuyorum. Elim yüreğimde desem yeridir. Vali Balcı’nın analitik düşünce yapısı, sürekli sahada olması, ayağı yere basan projeler üretip, titiz bir şekilde de takip etmesi, son derece önemlidir.
Nitekim, Vali Beyin Tokat’ta uygulamaya koyduğu projeler ve üzerinde çalıştığı programları Sivas Valisinden dinledim. Yani, Vali Balcı salt Tokat’ta değil, ülke genelinde takip ediliyor.
Cemal İncesoyluer

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: