Köşe Yazıları

Tokat’ta istihdam için iş insanları ne yapacak?


İşsizlik ve istihdam sorunu, bütün çevre illerimizde olduğu gibi, Tokat’ın da başat sorunudur. Bunu herkes biliyor. Kim eline bir konuşma platformu bulsa, en başta bu konuyu söyler. Peki, çare söyler mi? Rastlamış değiliz.

Zor bir konu olduğunu kabul ediyorum. Ha deyince olacak işler de değil. Özellikle son 2 yıl içerisinde Türkiye’de bir ekonomik darboğaz yaşadığımız doğrudur. Gelgelelim, bu sorun ya hep halı altına süpürülmüş, ya da görmezden ve duymazdan gelinmiş. Oysa, acıtıcı da olsa, Tokat’ta bir işsizlik sorunu var. İstihdama yönelik yatırımlar gürleye gürleye olmuyor.

Bu sorunu ele alan herkesin tespiti, Tokat’ta bir işsizlik ve istihdam sorunu olduğu yönünde. Gelgelelim ki, öneriler hamasetten öteye gitmiyor. Yatırım yapmasını istediğimiz iş insanları neden Tokat’ı tercih etsin. OSB’nin içinden geçen bir tren yolu mu var? Yeşilırmağın ucunda bir deniz ve liman mı var? Büyük kargo uçaklarının inip kalktığı, hiç değilse günlük belli merkezlere gidecek tarifeli uçak seferlerimiz mi var?

Bu yoklar arasında, Yeni Tokat Havaalanının yapılıyor olması, bir nebze umudumuzu yeşertiyor. Ancak, elimiz böğrümüzde beklemenin de bir manası yok. Eğer mevzu Tokat ise, öncelikle Tokatlı iş insanları taşın altına ellerini koymaları gerekiyor. Hiçbirisinin Tokat sevgisi ve sevdasından yana bir kuşkumuz yok. Bunu göstermenin tam da vaktidir.

Nitekim, bu konuda somut adımlarda atılıyor. Geçen ay diasporada ki Tokatlı iş insanları kendi memleketlerine davet edilerek, burada bir çalıştay yapıldı. Güzel de oldu. İkinci adımı atan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, başkentte Tokatlı iş insanlarıyla bir araya geldi.

Temaslarını değerlendiren Başkan Eroğlu, Tokat tarih, kültür ve doğası ile eşsiz bir memleket olduğunu ifade ederek, “Bizler emanetini aldığımız halkımıza layık icraatlar yapmaya gayret ettik, etmeye de devam ediyoruz. İnsanlarımızın doğduğu topraklarda doyması en büyük çabamız. Şükürler olsun Tokat merkezde 2014 yılında bin 200’lerde olan sigortalı çalışan sayısı şuan 5 binleri geçti. Yeterli mi değil, istiyoruz ki bu sayıya bir 5 bin daha katalım” dedi.

Eroğlu’nun belediye başkanlığına seçildiği 2014 yılından bu yana, işsizlik ve istihdam sorununa ilişkin çabaları hep oldu, hep bu konuda yapılması gerekenleri yaptı. Sektörel yatırımlar, fabrika konuşlandırılması ve üretime yönelik işletmelerin açılması, elbette belli şartlara bağlı. Bunlardan en önemlisi de ulaşımdır. Yeni Tokat Havaalanı ve Niksar-Ünye yolunun açılması, yatırımcılar için Tokat’ın cazip hale gelmesi demektir. Çünkü, özellikle yaş sebze ve meyve alanında, Tokat ilk 6 ve 9 skalası içerisinde bulunuyor. Bu imkan ve fırsatı çok iyi değerlendirmeliyiz.

Tarla ürünlerinin ihracatını sağlayabilirsek, bir de endüstriyel tarım alanında üretime yönelik yatırımlar gerçekleşirse, Tokat’ın 81 il arasından ön plana çıkacağı hayal değildir. Aklın yolu birdir. Nitekim Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun Ankara temaslarından sonra ki açıklaması da bunu gösteriyor. Başkan Eroğlu diyor ki:

“Sermayenin bir yere yönelmesi kolay gerçekleşmiyor. Ulaşım başta olmak üzere cazibe merkezi olmanız gerekiyor. Son 4-5 yıldır Tokat’ın kabuğunu kırdığını gelişim noktasında yol aldığını hep beraber görüyoruz. Tokat merkez nüfusumuz her yıl 4-5 bin artıyor. Bu durum ekonomik göstergelerin olumlu yönde olmasının en büyük sonucudur. Gençlerimizin gelecek ve iş kaygısı olmasın istiyoruz. Doğdukları topraklara karşı kendilerini sorumlu hisseden, taşın altına elini koyan iş adamlarımıza hassaten teşekkür ediyorum. Tokat’a önümüzde ki günlerde güzel müjdelerimiz olacak.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: