Köşe Yazıları

Çökelikçiden turizm elçisi olur mu?

İstanbul Yenikapı’da düzenlenen “İstanbul Tokat Tanıtım Günleri” yapılalı yaklaşık 2 hafta oldu. Burayı ziyaret edenlere akıl da kalan ne diye sorsanız, hiç kuşku yok Tokat’ımızın güler yüzlü esnaflarından Burak Boyraz’ı hatırlayacaklardır. Daha doğrusu, bir Çökelikçi standı vardı, gırgır şamata, yöresel üründe çeşitlilik ve kalite oradaydı diyeceklerdir.

Bu tanıtım günlerinde kim ne kadar finans harcadı bilemiyorum. Elbette, Tokat Valilik ve Belediyemizin kurumsal bütçesi daha çoktur. Lakin, Çökelikçi önünde davullar zurnalar çalıp, halaylar çekildi. Bir bakıyorsunuz, Çökelikçi Burak Boyraz kardeşimiz halayın başı olmuş, bir bakıyorsunuz elinde zil ve kaşık… Söyleyin şimdi, Çökelikçi Burak Boyraz’dan daha iyi kim turizm elçisi olabilir ki?

Hem parasını harcadı, hem gülen yüzüyle insanlara iyi bir Tokatlı profili gösterdi, hem de Tokat Tanıtım Günlerinin neşe kaynağı oldu. Deyim yerindeyse, Burak Boyraz’ın 10 parmağında 10 maharet var. İyi bir esnaf, Tokat sevdasını ciğerine kadar hisseden iyi bir Tokatlı ve bunlardan daha önemlisi, vitrinde rahatlıkla sergileyebileceğimiz gönüllü bir turizm elçisi olduğunu gösterdi.

Tokat’ın eski Niksar Yolu kavşağına yakın bir yerde “Çökelikçi” adıyla açtığı yöresel ürün ağırlıklı dükkanı, kısa zamanda bütün Tokatlıların uğrak yeri oldu. Buna sebep ne? Bir tane değil, birkaç sebebi var. Öncelikle, ürünleri doğal ve kaliteli. Başta Burak Boyraz olmak üzere, çalışan kardeşlerimiz güler yüzlü ve müşteriyle yakın ilgili. Tokat’ın lezzetini taze olarak sunmasının yanı sıra, müşteri-esnaf diyaloğuna yeni bir boyut kazandırdı.

Eğer, İstanbul Tokat Tanıtım Günlerinde başarılı bir favori belirleyecek olursak, inanın bu açık ara Çökelikçi Burak Boyraz olur. Unuttuğumuz lezzetleri Çökelikçi vitrinlerinde görmeniz mümkün. Reçelinden kompostosuna, yaprağından salçasına, kuşburnu ve marmelatlardan, Tokat menşeli sucuk ve çemenine kadar, ne ararsan var. Canın keçiboynuzu pekmezi çektiyse eğer, var. Yok üzüm pekmezi olsun da, köylerimizde doğal olarak yapılmış olsun diyorsan, envayi çeşidini bulabilirsin.

Daha çökelik, peynir çeşitleri ve tereyağı kısmına girmiyorum bile. Kışlık erzaklardan en sevdiğim erişte ve soğuk çorba hamurunu söylemiyorum bile.

Tokatlı esnafımız kusura bakmasın ama, biraz da müşteri tutmanın yolu kalite ürün ve müşteriyle iyi diyalog değil mi? Bunu başardığında, Çökelikçi dükkanında olduğu gibi sıraya girmiş müşteriye yetişemezsin bile. İşin sırrı burada, sırrın sihirbazı da Burak Boyrazdır.

Yeniden başa ve başlığa dönüyorum ve diyorum ki: Çökelikçiden turizm elçisi olur mu? Öyle bir olur ki, kendisini turizm elçisi sanan bir çok insanı aşarda gider. Eğer devlet turizm kaynaklı bir yatırım yapacaksa, Burak Boyraz gibi başarılı esnaflarla işbirliği yapmalıdır. Çünkü onlara öğreteceğiniz bir şey yok ama, Onların bu şehir için inanılmaz şeyler yapacağı çok şeyleri var.

Örnek istiyorsanız, işte size İstanbul Tokat Tanıtım Günleri… Burada, kim en çok konuşuluyor, kim en çok iş yapmış, kim tanıtım için para harcamış.

Bunlar kriterler değilse nedir peki? Bolca laf, literatür saptamalar, eylem planları gibi laf kalabalıkları değil, şimdi eylem ve hareket zamanıdır. Lafı çoklara değil, Burak Boyraz gibi işi ortaya koyanlar lazım bize. Tokat’ın turizm ayağıyla ilgili ciddiysek, lütfen bu önerimi not edin…

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: