Köşe YazılarıTokat'dan Güncel Haberler

VALİ BALCI’NIN DERDİ NE?

“Herkes kendi uçurumunu yüreğinde taşır” diyor, şair Turgut Uyar. Önce Tokat’ın bütün derdi ve uçurumunu, sonra yetmemiş gibi Türkiye’nin tamamının derdini dert edinen birisi var…

Artık yetişemiyoruz, istesekte. 5 Kasım 2018 tarihinde Tokat’ta vali olarak göreve başladığında, o ünlü tekerleme dilimizde, yüreğimizde bir hüzün ile bekledik. Acaba gelen gideni aratır mıydı? Gelen de, valilik konağı ile makamı arasındaki mesafeyi siyah makam otosunda bayrağını dalgalandırarak sessiz, dingin, irtibatsız ve halka son derece mesafeli bir tutum sergiler miydi?

Herkesin kafasında oluşan prototip vali böyleydi. Ki, Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı’nın geldiği Diyarbakır Kayapınar Kaymakamlığında yaptıklarını öğrenene kadar, bu girift düşünceler içerisinde bekledik. Vali Dr. Ozan Balcı’nın biyografisine de bir göz attığımız da, Tokat adına duyduğumuz endişeler kaybolurken, fazla uzun sürmeyen beklentimiz de bitti.

Mülki İdareciler Derneğinin her yıl düzenlediği, “Yılın En Başarılı İdarecisi” ödülünü, Kayapınar Kaymakamıyken eğitime verdiği destek ve kitap projeleriyle Cumhurbaşkanımızın elinden aldı. Bu parlak biyografi düne dair başarıydı. Çıtayı öyle yükseltti ki, Tokat’ta ortaya koyduğu “Hedef 2023” proje çarkıyla, bakanlıkların ve Türkiye’nin esin kaynağı oldu. Son olarak, “100 Bin Koyun Projesi”, Ziraat Bankası ile yapılan protokolle hayata geçti. Türkiye’nin hayvancılık alanında ki patinaja hareket kabiliyeti kazandıran bu proje dahi, Vali Ozan Balcı’nın gradosunu, kalibresini, vizyonunu ve ufkunu anlamaya yeter.

Önceden, her valilik kararnamesinin çıkması ya da çıkış söylentilerin de elim yüreğimde olurdu.
Böylesine, Tokat’ı ve Türkiye’yi kendisine dert edinen bir valinin başka bir yere gitmesini asla istemezdim. Bu bencillikse, evet bencildim. Ülkeme ve dünyaya baktığım vizör, Tokattır. Lakin, Tokat’ı sevdiğim kadar ülkemi de çok seviyorum. Yani, Türkiye’nin vali Balcı gibi idarecilere ihtiyacının dünden daha çok olduğunun bilincindeyim. O sebeple, Vali Dr. Ozan Balcı’nın Tokat’ta başlattığı projeler, gelecek hiç kimsenin üzerini kapatacağı projeler değil. Çünkü, hepsine de start verilmiş, hatta çoğu da hayata geçirilmiş proje ve programlardır.

Vali Balcı’ya hangi libası giydirirseniz bol gelmez, yakışır ve oturur. Mesela Milli Eğitim Bakanı, büyükşehir valilikleri, bakan konumları, Türkiye’nin en staretejik kurumlarının lider yöneticiliği. Böylesine çalışkan, bütün gününü 24+1 çalışmak üzere yaşayan bir idareci bulmak çok zordur.

Türkiye’nin bir türlü bitmeyen bürokrasi hastalığının nasıl çözüldüğünün örneği Tokat’tır. Yani Vali Ozan Balcı’dır. Pratik ve hızlı çözümün sırrı, eskilerin deyimiyle, “İstim arkadan gelsin” sözünde saklı. Çözüm odaklı bir zihinsel egzersiz ve reflekse sahipseniz, bürokrasi sorun olmaktan çıkar. Vali Balcı’nın çalışkan ve sürekli proje üreten yapısının yanı sıra, pratik çözüm üreten bir anlayışının olması da en önemli etkenlerdir.

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: