Köşe YazılarıTokat'dan Güncel Haberler

BİR HİKAYEN VAR MI?

Kaç yıl yaşarız, kaç yıl yaşadılar? 70 mi, 80 mi, yoksa daha az mı? Mesela 60 mı? Mümkünlerin kıyısındayız, önemli olan günler, haftalar, aylar, yıllar değil ki…

Tecrübe de, yıllara öykünmez, aldığın ders ve öğrendiğin kadardır. Şu kadar yıl bişey olman değil, yaptığın işte bıraktığın izdir tecrübe. Arkanda bıraktığın eser, insan ve izlerdir, baki kalandır gökkubbede.

Kısaca, bir hikayen var mı hikayen? Yaşarken, üretirken, öğrenirken ve öğretirken ilmek ilmek yazılmış bir hikayen var mı? Yoksa popüler bir hayatmıydı senin ki? Yani, suya mı imza atardın? Suya mı notlar düşerdin?

Hayallerin, hatıraların, dostlukların ve düşmanlıklarının en temel kriteri nedir? Bütün bunların karşılığın da ne vardı? İnsani değer ve ilkeler senin hikayenin neresinde yer alır? Gündelik heva ve heves üzerine kılıç mı üşürürdün, yoksa, moral değerler üzerine ilkesel olmazsa olmazların mı vardı?

Bütün bu soru ve ikilemler, ömrün hikayesinin omurgasını teşkil ederler. Alkışlar ve kalabalıklara aldırmadan, ilkesel yürüyüşün adamıysan eğer, mesele yok doğru yoldasın. Yok bir rüzgâr gülüysen, gücün emir eriysen, vefayı İstanbul’da bir semt sanıyorsan, başladığın o hikaye bitmez muhterem. En azından temiz bitmez ve bidolu çentik alırsın.

Hikayesi olmayanlar da vardır. Olumlu bir tarif kalemine gelmeyen, iyilik katarına uğramamış, iyilik denince sadece bazen kötülük yapmadıklarını çeteleye ekleyenler vardır… Tabii bu da önemli, kötülük yapmamayı iyilik yapmak gibi algılamakta bir anlayıştır. Ancak esas olan iyilik yapmak ve iyi olmaktır.

İyi kötü, acılı sevinçli bir hayat yolculuğumuzda, kimse layüsel değildir. Hata yaparız, peşinden pişman olup aynı hatayı yapmazsak, işte bu doğru bir nedamettir. Fakat, sürekli kendimizi dolayısıyla hatamızı tekrarlarsak, o vakit dönülmez akşamın ufkunda kalırız.

Bir hikayemiz olsun. Hangi meslekte olursanız olun, o meslekle ilgili gelecek kuşağa bırakabileceğiniz bir eseriniz mutlaka olsun. Çünkü bu eserler, hikayenizin işaret taşlarıdır…

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: