Köşe YazılarıTokat'dan Güncel Haberler

TOKAT SİYASETİNDE İLGİNÇ GELİŞMELER…

Önceki gün, AK Parti Tokat İl Başkanı Metin Polat’ın kongrede aday olmayacağına ilişkin açıklamasının ardından, Merkez İlçe Başkanı Av. Ömer Faruk Doğanöz’ün de istifa açıklaması geldi.
Metin Polat, 6 yıl gibi uzun sayılabilecek il başkanlığı görevinde bulundu. Bu süreye üç dört genel ve bir yerel seçimler sığdırdı. Başarılı ya da başarısız gibi kategorize etmeyeceğim.
Elbette yanlışlar da vardır doğru yaptıkları da. Metin Beyin, elbette siyaseten bir takım hedefleri olmuştur, olacaktır. AK Parti’nin yeni sistemi, tek listelik kongrelerdir. Eğer mevcut il başkanıyla devam edilmeyecekse kendisini genel merkeze davet edip teşekkür ederler. Peşinden de aday olmayacağına ilişkin bir açıklama kamuoyuyla paylaşılır. Nitekim, Metin Polat’ta bunu yaptı.
İki ay önce AK Parti Merkez İlçe Kongresini yaptı. Kongreye, Av. Ömer Faruk Doğanöz’ün başkanlığındaki tek liste ile gidildi. Gelgelelim ki, Doğanöz’ün istifa etti. İstifasında, ciddi mesajlar, hatta suçlamalar var. Mesela Doğanöz diyor ki: Partiiçi demokrasi ile mutlak hizmet anlayışında derin görüş farklılıklarımız neticesinde, malum yerel siyasetçilerin ısrarla empoze etmeye çalıştıkları biat kültürünü sert bir dille reddedip, kibir abidesi kişilere dikilmeden ama istisnasız her fırsatta dik durmuş olmanın gururunu ve onurunu yaşamaktayım…
Bu manifesto’nun muhatabı muhalif partilerinin yerel siyasetçileri olmadığı kesin. O halde bu açıklamanın muhatap ya da muhatapları kim?
Ömer Faruk Doğanöz’ün böylesine “siyaset gemisini yakan” cümleler kurmasına sebep ne? Bu öfke, bu celallenme, hepi topu 2 aylık AK Parti Merkez İlçe Başkanlığında neler yaşadı ki, sabır taşı çatlamış olsun? Doğanöz, ısrarla kendi ikballerini düşünen bir taifeden bahsediyor ve bunun karşısında kendisinin kararlı duruşunun olduğunu söylüyor?
İlk defa bir merkez ilçe başkanlığının “İkbal kapısı” olduğunu öğreniyorum. Bir de, “Biat kültürü” diyor Doğanöz. Kendisine kim biat etmesini istemiş olabilir ki? En nihayet, amiri pozisyonunda il başkanı var ve kendisini bu makama gelmesini sağlayan da Metin Polat’tır. Bu istifanın temelinde Metin Beyin il başkanlığına aday gösterilmeyeceği yatıyorsa eğer, bunun zararı Metin Polat’a olur. Çünkü AK Parti, kişilerin ekipciliği, gruplaşmasıyla yürüyen bir parti değildir. Nitekim, bizzat Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan, onlarca konuşmasında bu tür klikleşmelere asla izin vermeyeceğini söylemişti.
Bu istifa içerisinde yer alan iddia, bühtan, suçlamalar doğru olmamıştır. Üstelik, bu istifa metnin de yer alan bu ifadeler, Metin Beyin aday gösterilmeyeceğine dair bir tepki şüphesi de güçlü olarak kafalar da yer almıştır. Keşke, bu tür ifadelerle parti içi tartışmanın parantezi açılmasaydı…

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: