Gündem

“AK PARTİ ÇORUM MİLLETVEKİLİ AHMET SAMİ CEYLAN ‘ORMANLAR BİZİM CAN DAMARIMIZDIR”

AK Parti MKYK Üyesi, Çorum Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan, ülkemizin orman varlığını artırmakta, temiz ve yeşil bir çevre oluşturmakta kararlı olduklarını vurguladı.
21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Milletvekili Ceylan, Ormanlar, dünyanın doğal güzellikleri olup, temiz havanın ve suyun tutulduğu, depolandığı ve diğer canlıların ihtiyaçları için devamlı kararlı ve yeterli miktarlarda doğaya salındığı çok yönlü faydaları olan kaynaklardır. Ormanlar, birçok canlıya ev sahipliği yapmakta olup insan yaşamını sürdürmekte olan temel ihtiyaçları da barındırmaktadır. Nitekim ormanların; barınma, ısı kaynağı, temiz hava, serinlik, canlı türlerini barındırma, su tutma gücü vb. olumlu yanları bulunmaktadır.
Ülkemiz açısından da orman bir doğal kaynaktır. Bu bağlamda ormanlar başta hammadde olmak üzere, toprak, meralar, orman içi suları, yaban hayvanları ve bitkilerden oluşan kaynaklardır” dedi.
Yapılan yatırım kararları ve kanun düzenlemelerinde kaynaklarımızın mümkün olduğu kadar ekonomik kullanmalı, korumalı ve sürdürülebilirliğini sağlamalıyız. Çevre bilincinden yoksun davranışlar, dünyamızın yıpranmasına ve yaşanabilir bir mekân olmaktan hızla uzaklaşmasına ve çölleşmesine neden olmaktadır.
Gelecek nesillerimize temiz bir çevre, yaşanabilir bir dünya bırakmanın en önemli yolu, ormanların korunmasından, geliştirilmesinden, genişletilmesinden, koruma -kullanma dengesi kurulmasından ve erozyonun önlenmesinden geçmektedir. Orman varlığını geliştirmenin insanlık görevi olduğunun altını çizdi.
Ceylan, “Ormanlar, orman ürünleri sağlama yanında, aktif nüfusa iş imkânı sağlamak, temiz hava ve bol oksijen üretmek, küresel ısınmayı önlemek, su kaynaklarımızın kurumasını önlemek ve su rejimini düzenlemek, erozyon ve çölleşmeyi engellemek, toprak oluşumunu hızlandırmak, daha düzenli bir iklim ve yağış düzenine sahip olabilmek, doğayı korumak ve güzelleştirmek, yaban hayatına ev sahipliği yapmak, biyolojik zenginliğimizi korumak ve gelecek nesillere sağlıklı bir yaşam ortamı oluşturmak gibi pek çok görevi de yerine getirir” ifadesini kullandı.
Orman ve su yoksa hayatın da olmayacağını, ormanların olmaması halinde dünyanın çölleşeceğini dile getiren Ceylan, “Bunun için ağaçlandırma fevkalade önemlidir. Peygamber efendimiz ‘elinizde bir fidan varsa yarın kıyamet kopacağını bilseniz o fidanı dikiniz’ diye buyuruyor. Bundan daha güzel bir söz olamaz. Bu yüzden bizler sürekli ağaç dikiyoruz. Ormanlarımızı artırıyoruz. Son 13 yılda orman teşkilatımız 3 milyar 500 milyon fidanı toprakla buluşturdu. Bu bir dünya rekorudur. Zaten bu konuda bütün dünyanın dikkatini çektik. Son 18 yılda, 5 milyon 402 bin hektar alanda çalışma yaparak, yaklaşık 4,7 milyar adet fidanı toprakla buluşturduk. Artık isteyen herkese, her kuruma, belediyeye, kaymakamlığa proje getirdiği zaman fidanları ücretsiz veriyoruz” dedi.
Ceylan, ”Geleceğe Nefes’ kampanyamızı milli bir fidan dikme seferberliğine dönüştürdük. 2002 yılında 20,8 milyon hektar olan orman varlığımızı, 22,7 milyon hektara çıkardık. 2023 yılı hedefimiz ise ülkemiz yüzölçümünün yüzde 30’u olan, 23 milyon hektar orman varlığına ulaşmak. Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından, 1946-2002 yılları arasında, toplam 470 bin 243 hektar alanda erozyonla mücadele çalışması yapılmıştı. 2003-2020 yılları arasında ise erozyon kontrol çalışmalarımızı, yıllık bazda 10 katına çıkararak, toplamda 56 yılda yapılan çalışmanın 3,3 katından fazlasını 19 yıla sığdırdık ve yaklaşık 1,1 milyon hektar alanda, yani Kıbrıs adası kadar büyük bir alanda, erozyon kontrol çalışması yaptık.” dedi
Türkiye’de 7 milyon hektar alana sahip 265 ovayı tarımsal sit alanı ilan ettiklerini anlatan Ceylan, 2023’te koruma altına alınan ova sayısını 300’e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
Hibe ve kredilerle 8,8 milyon dekar alanda damlama ve yağmurlama sulama sistemleri kurulmasını desteklediklerini, 6,5 milyon hektar alanda da toplulaştırma çalışması yürüttüklerini aktaran Pakdemirli, 2023’e kadar 8,5 milyon hektar alanda, 10 yıl içinde de toplam 14,5 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının tamamlanacağını vurguladı. dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: