Köşe YazılarıTokat'dan Güncel Haberler
Trend

DELİ İLE APTAL ARASINDA BELİRGİN FARK VARMIŞ…

“Ne demiş atalarımız…” diye söze başlarız ya, aslında hayatın her safhasında ne demiş atalarımız diye düşünmek lazım.

Sana yapılmasını istemediğini başkasına yapma demişler. Aşağı yukarı hepimiz de biliriz ve gelişi güzel öylesine kullanırız bu sözü. Ama düşünene ne çok öğretici bilgi verir. Şu zamanımızın en çaresiz hastalığından biridir düşünürken kıt düşünmek, sadece kendi yönünden bakmak olaylara…

Mesela sürekli karşılaşırız trafikte önümüzde giden aniden -o da az birşey düşünceli insansa- dörtlü yakar çoğu aniden durur yan tarafta giden bir tanıdığını görünce başlarlar yol ortası sohbetine! Arkada bekleyen araçlar korna, selektör… Birde önde duran artistlikte yapar; “Bekleyin, ne olmuş?” diye. Ya da ışıklarda bekliyorsun, sağa döneceksin, sol şerit daha boş diye gelir biri soldan verir burnunu sağ tarafa… Senin önüne geçecek… Ya da kırmızı ışıkta beklersin, öndeki aracın şoförünün elinde cep telefonu; yeşil yanar daha görmez, basarsın kornaya öndeki gider, o giderde sen yakalanırsın kırmızıya… Yada bakarsın ilerde iki arabalık boş yer vardır gelir … birisi iki kişilik aracın sığacağı yere ortalama arabasını çeker bırakır gider. Hele ücretsiz otoparklarda üç araçlık yere sadece kendi aracını yanlamasına bırakıp giden … kişiler…

Maalesef çokca mevcut.

Bu tip durumlarda mağdur olanın söylediği kelimeleri burada yazmayayım çoğu kişi tahmin etmiştir. Aslında buraya kadar bu tarz şeyleri yapanların zekasız olduğunu düşünürüz “yapacak bir şey yok” deyip geçeriz. Der geçeriz de asıl sıkıntı ne; ola ki bu tarz şeyleri yapanlara aynısını başkaları yaptı; verirler ortalığı kıyamete. Misal önde aniden durup pencereden sohbet eden aracın önüne geç, az ilerde aniden durup bu seferde sen yalandan sohbet et, onun sana yaptığı ile senin ona yaptığın arasında arada 5 dakika olsa arkandan gelir birde sonuna kadar asılır kornaya, elini de çıkartır pencereden “ne bekliyorsun kardeşim yürüsene”, “seni beklemeye mecburmuyuz biz.” diye avazı çıktığınca bağırır.

İnsen aşağı ulan …………………….. sına selam söylediğim insan aynısını biraz önce sen bana yaptın desen: “Benim ki kısa sürdü.” Yinede hatasını anlayıp özür dilemez.
Yapacak bir şey yok.

12 yaşında bir kızım var , dün akşam eve geldiğim de dedi ki “Baba bugün de yeni bir şey öğrendim; deli ile aptal arasında çok büyük fark varmış; deli aklı olup diğer insanlara göre aklı da az çalışan, yada önceden akla sahip olupta sonradan yitirmiş olanmış. Aptal ise beyninde zeka kırıntısı dahi olmayanmış” dedi.

Bu iki ifade arasında belirgin olan temel farkın aptalın zaten zeka kırıntısı barındırmaması, delinin ise ya zekasının doğuştan az olması yada mevcut zekasını yitirmesi imiş.
Yani etrafımızda, sanırım aptal insanlardan çokca var gibi.

BİRKAN DEMİRCİ

 

NOT: Bu yazıda geçen “deli” ve “aptal” kelimelerinin ruhsal rahatsızlıklar yaşayan vatandaşlarımızla ilgisi yoktur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: