Köşe YazılarıTokat'dan Güncel Haberler
Trend

ÖNCE DÜŞÜNMEK LAZIM, TABİ DÜŞÜNMEK İÇİNDE … LAZIM

Konfüçyüs’un dediği gibi; Kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma.
Kendin ayağa kalkmak istiyorsan başkalarının da kalkmasına yardım et. Kendin başarı kazanmayı arzuluyorsan başkalarının da başarıya ulaşmasına yardım et.

Bizim toplumun genelinde vardır kendi yaptığı iş ile alakalı kendisine dokunan konu olunca verir yargarayı. Mesala ismi lazım değil büyük market zincirlerinden konu açılınca mahalle bakkalımız başlar söze “Kardeşim olur mu böyle şey, bizim gibi küçük esnafı düşünmüyorlar. Hem üç kuruş ucuz diye oradan alan vatandaşlarda elinde parası olmayınca mahalle bakkalına geliyorlar, iki gün deftere yaz da maaş zamanı öderim diye, ellerinde parası olunca nerede ucuz oraya bakıyorlar, mahalle bakkalı biterse size onlar gülümsemezler.” falan filan gibi… Peki kardeşim sen evine malzemeni mahalle esnafı olan komşundan mı alıyorsun yoksa ismi önemli değil bilmem ne zincirinden mi alıyorsun? Ayakkabını nerden alıyorsun mesala, ya da üstüne giydiğin elbise mahalle esnafının malımı? Ya da aracını yaptıracağın zaman mahalle komşun olan tamirciye mi götürüyorsun yoksa bilmem ne yetkilisine mi götürüyorsun?

Yada internetten aldığın kaç tane ürün var? Mahallendeki komşunun yaptığı işlerin aynısından. Gibi gibi gibi. Zor olacak tahmin ediyorum ama önce düşünmek lazım ben ne yapıyorum ne bekliyorum. Örnek verirken sadece mahalle bakkalımız değil, aynısı mahalle kasabı içinde geçerli; sen mahalle bakkalında mı alıyorsunda milletin bilmem ne etten değilde mahalle kasabından almasını bekliyorsun. Ya da tamirci arkadaş sen gidiyormusun mahalle bakkalına da mahalle bakkalının aracını sana getirmesini bekliyorsun.

Yada avukat, muhasebeci, dişçi vs. arkadaş sen bulunduğun yerin esnafını gözetiyormusun da işlerin sana gelmesini bekliyorsun. Yada yada yada.

Sadece esnafla bitmez bu iş memura sorsan oğluna, kızına akrabasına iş bulamadığından yada iş bulsa da esnafın az maaş verdiğinden yakınır. Zordur diye tahmin ediyorum ama zor da olsa düşünmek lazım sen esnafa ne katkıda bulundun, yaşadığın yerin esnafına sen ne kadar katkı sağladın da sen katkı bekliyorsun.

Biz toplum olarak bir çoğumuz samimi ve dürüst değiliz sanırım.

Bunu bazen bilerek bazen bilmeyerek yani düşünmeden yaparız.

Çok zahmetli bir iştir düşünmek.

Hele hele çok zordur empati yapmak, ben ne kadar katkı sağladım da ben ne kadar katkı bekliyorum demek çok çok zordur eğer yoksa ….!

Birkan Demirci

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: