Köşe YazılarıTokat'dan Güncel Haberler

TEKNE ORUCU VE EROĞLU…

Bu bir sosyal proje değil, bu bir seçmene yatırım değil, bu bir siyasal adımda değil. Z kuşağını hedeflemiyor, 2023 seçimlerine ilişkin bir oy hesabı da mümkün gözükmüyor.

Peki bu ne? “Tekne Orucu”, Anadolu’daki kültürümüzden süzülüp gelmiş çok güzel bir gelenek. Çocuklarımızı oruç tutacak yaşa gelene kadar bir ön hazırlık safhasıdır. Öğleye kadar süren bu oruç, aslında milletimizin teatrel özelliğini de ortaya çıkarıyor. Tarihten günümüze kadar gelen mevzu şöyledir. Çocuklarımız öğleye kadar oruçludur, sonra mutfaktaki ekmek teknesinin arkasına geçerek karnını doyurur. Ev ahalisi, bunun böyle olduğunu bilir ama bilmiyormuş gibi davranır. “Tekne Orucu” deyimi, bu güzel teatrelden gelir.

Bütün ulusal kanal ve haber ajansların gündeminde yer bulan bu uygulamanın kaptanı Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, 2 bin çocuğumuza “Tekne Orucu” hediye paketi dağıttı. Çocuklara yatırım, ne yazık ki siyasetçilerin tercih edeceği bir durum değildir. Belediyeler de bir yasak savma gibi, çocuklara oyun parkı yaparak görevini yapmış olur. Türkiye’nin hemen her yerinde durum aynıdır, kamu binalarında kreşler azdan azdır. Varsa bile, çocuğu dört duvar arasına kapatmadan öteye gitmez. Tokat’ta peş peşe yapılan ve sosyal projeler kapsamında olan Hanımelleri Kültür Sanat Merkezleri ile Mahalle Konaklarında kreşler, binanın en güzel yerinde ve bir çocuğun hem temalı oyununa yardımcı olacak araçlar, hem de rahat vakit geçireceği bir ortam hazırlanmış.

Başkan Eyüp Eroğlu’nun bir siyasal beklentisi olmadan, bu şehrin çocuklarına duyduğu sevgisi, sorumluluk projesine dönüşerek bazen Tekne Orucu, bazen de sokakta karntopu oynama gibi ete kemiğe bürünüyor.

Dedim ya, çocuğa yatırım ve onları mutlu edecek projelerin ortaya konması, siyasetçilerin pek tercih edeceği hizmet değildir. Çocuklar, şehrin alt yapısı gibidir. Altyapı yatırımlarının görünmeleri olmadığı gibi çocuklara yönelik yatırımlarda kısa vadede görünmez ama gönülde kalır, gönülden istenirse yapılır.

Bu şehrin çocuklarına Tekne Orucu geleneğinin yeniden hatırlatılması ve bunun ödülü olarakta hediyeler verilmesi, çocuklarımızın o dinç dimağlarından ömür boyu çıkmayacaktır. Böylesi güzel bir geleneği başlattığı ve çocuklarımıza ilişkin çeşitli projeleri hayata geçirdiği için Belediye Başkanımız Av. Eyüp Eroğlu’na teşekkür ederken, bu gönül adamlığından dolayı tebrik ediyorum.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: