Köşe YazılarıTokat'dan Güncel Haberler
Trend

Bir hışımla geldi geçti peh peh peh…


Eveeeeeet geçen günlerde Çorum’a bir misafir geldi, geldiğine geleceğine pişman olarak ayrılmıştır eminim.

Analiz yapmak için biraz bekledim bakalım kim neler söyleyecek ne yazacak diye.

Ah ah belli bir ahlak zihnine sahip olan kime sorsan “ nerde o eski adetler” der. Der de samimi değillerdir aslında dediklerinde. Samimi olsalar önce kendileri uyar adetlere. Herkes lafta adalette Hz. Ömer, herkes lafta hoş görüde ulaşmak istediği nokta o yüce insan Hz. Peygamber. Ama gel gör ki icraatta çoğumuzda adaletin a’sı yok, hoş görünün esamesi yok.

Müslüman, hoşgörü sahibi ve bağışlayıcıdır “Öfkelerini yenerler, insanların kusurlarını affederler” diye övmüştür. (AI-i İmran Suresi ayet: 134)

Hey gidi hey Yüce Yaradan ne güzelde biz insanlara yapmaları gerekenleri söylemiş eşsiz kitabından. Biz uyuyormuyuz ? Cık.

Bir orta asya Türk atasözünde olduğu gibi “misafire verecek hiç bir yiyeceğin olmazsa dahi sıcak ve samimi sohbet yeter” lafta misafir perver bizlere bak; gelen misafire “hadi yürü yürü “

Hadi onu da geçtik bir partinin genel başkanı gelmiş, yani bir zümreyi temsil eden bir insan gelmiş, yani az yada çok, beğenirsin yada beğenmezsin bir çok insanın temsilcisi gelmiş şehrine. Hani lafta diyoruz ya “katılmasan da düşünceme saygı duy.” Tabi saygı duymamak bizim düşüncemize yapılırsa saygısızlık, biz başkasının düşüncesine saygı duymaz isek onun adı doğruculuk.

Çokta doğal bir şekilde her insanın yapabileceği bir gaf yapmış, ihracat ithalat deyince aklına geldiği gibi şehir diyeceği yere ülke demiş, hadi espiri konusu yapılabilir bir olay dedik vatandaşların gülümsemesine sebep olmuş. Hadi günümüz iletişim araçları olan sosyal medyada espiri konusu olabilecek bir durum olmuş dedik onada eyvallah. Peki bir şehrin şehri emini, tüm şehir insanlarının temsilcisi, hoş görünün görünen yüzü, görüşü ne olursa olsun ayrımcılık yapmayan tüm şehir insanlarının kucaklayıcısı, olan kişi yada kişilerin bu gaf karşısında verdiği tepkilere ve alaycı söylemlere ne denir ?

Çokta denecek söz bulunmaz. Yapma be kardeşim, sen “ben bu şehrin tamamının temsilcisiyim diye gezeceksin, söylemlerinde ben ayrımcılık yapmam, her kesime aynı hizmeti yaparım, her bir vatandaşımın görüşüne saygı duyarım, yaradılanı severim yaradandan ötürü” diyeceksin ama iş söylemde kalacak, sonrada çıkıp nasıl ben sözlerimde samimiyim bana inanın diyeceksin.

”Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.” diye bir söz var ya aklıma geldi nerden geldi ise.

Yapmayalım arkadaşlar düşüncelere katılmamak, hataları söylemek, eleştirmek başka birşey. Alaycılıkla ve ayrımcılıkla yaklaşmak başka. Particilik ile ilgili konuşulacaksa CHP’li hiç olmadım yinede Allaha büyük konuşmayayım olmayıda düşünmüyorum, CHP çizgisini takdir ediyormuyum etmiyorum ama o parti mensubu olan insanlarla aynı ülkede yaşıyoruz ve aynı ülkenin vatandaşıyız, nasıl ki diğer görüşteki insanlardan kendi düşüncemize saygı bekliyor isek bizde başkalarının düşüncelerine saygı duyalım.

Yine söylüyorum “eleştirmek farklı birşey ayrıştırmak başka.”

Birkan Demirci

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: