Gündem

TRAFİKTE TELEFON KULLANIMI KONUSUNDA ÖNEMLİ UYARI!

Trafikte telefon kullanımı ile ilgili bir uyarı da Çorum’un önde gelen oto servis şirketi Saygınlar Oto’dan geldi. Servis yetkilileri tarafından yapılan açıklamada:

“Araç kullanırken güvenli sürüş geçirmek için trafik kurallarına uymak, dikkatli olmak ve aracın kontrolünü sağlamayı zorlayacak hareketlerden kaçınmak gerekir. Çoğumuzun araç içinde kullanmaktan çekinmediği cep telefonları, aslında trafik kazalarının bir numaralı sorumlusu.

Araç kullanırken cep telefonuyla konuşmak, telefona göz ucuyla bakmak ve benzeri hareketler sürücünün dikkatinin dağılmasına sebep olduğundan kaza riskini arttırmaktadır. Cep telefonuyla konuşan bir sürücünün odaklanma sorunu yaşayabileceğinden hata yapması ve tehlikeli durumlara karşı önlem alması gecikebiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre cep telefonu kullanan sürücünün etrafında gelişen tehlikeleri algılaması , aracın hızına, çevresel koşullara ve sürücünün yaşına göre, sürücülerin gerekli önlemi alması 0.6 saniye ile 0.9 saniye kadar gecikebiliyor. Bu da hızlı giden bir sürücünün riskli bir durumda frene basmasını geciktirerek durmasını zorlaştırırıyor.

Sürücülerin cep telefonu kullanırken hızlarını azaltmaları ise yaygın olarak görülen bir durum. Sürücüler aracın kontrolünü sağlamak amacıyla hızlarını azaltarak olası bir tehlikeyi önlemeye çalışırlar. Fakat bu çoğu zaman işe yaramamaktadır.

Kazaların büyük bir çoğunluğu ise telefon beklerken veya görüşme bitiminde gerçekleşebiliyor. Yani telefonla konuşuyor olmanız şart değil. 800 sürücü üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, görüşme sona erdikten sonraki 5 dakika içinde kaza meydana gelme olasılığı 4.8 kat fazla. 15 dakika içinde ise 1.3 kat artış gösteriyor.

Sürüş esnasında cep telefonu kullanan sürücülerin tehlikeli bir durumla karşı karşıya geldiklerinde tepki vermeme ihtimali de söz konusu. Sürücülerin yaklaşık %12’sinde görülen bu durum, hem kendi hem de karşınızdaki insanın güvenliğini tehlikeye atıyor. Bu nedenle araç kullanırken cep telefonu kullanmamak en doğrusu” denildi.

Saygınlar Oto Servis, Çorum Sanayi Sitesi 81. Sokak No:5 adresinde hizmet veriyor. Servise (0.364) 230 10 01 nolu telefondan ulaşabilirsiniz…

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: