Köşe YazılarıTokat'dan Güncel Haberler
Trend

Böyle giderse gelecek yıl ekmek 5 lira benden söylemesi…

Yıl 1955 Balıkesir ili Gönen ve Biga ilçeleri arasında Tahirova denilen o yıllarda boş ve bataklık durumunda olan bir arazide Türk – Alman işbirliği ile bir çiftlik kurulur. Çiftliğin özel bir döner sermayesi olacaktı ve 20 yıl sonra o zamanki adı ile devlet üretme çiftliklerine devredilecekti. Bu arada 70’li yıllarda çiftlik bünyesinde kurulan Ziraat Meslek Lisesine atandım ve Söke projesinden Almanya’ya gittim. Dönüşte süre dolmuş devir çalışmaları başlamıştı. Müsteşarların başkanlığında heyetler toplandı. Rahmetli Pr Ömer Tarman hocamız tercümanlığını sen yap sıkıştığın yerde ben yardım ederim diye bana yaptırdı. Bu arada o zamanın parası ile 5 milyon para birikmiş. Bizim taraf yeni kurulan Gönen Gıdaya ortak olmak istiyor Almanlar bir yayım teşkilatı kurulsun para oraya harcasın diyor. Neticede Almanların dediği oldu bir yayım teşkilatı kuruldu. Zaten elemanları getirmişler alt yapı hazırdı. Benide bunlarla çalışmak üzere görevlendirdiler. 2 Alman 2 mühendis 3 teknisyen kadrosu var. 1976 yılında Mühendislerde birer reno, teknisyenlerde birer motosiklet. 12 pilot köy seçildi gece gündüz demeden koşturuyoruz.Tabi işlerde epeyce Alman reklamı var. Başımızdaki Dr .Thies Alman çünki.

Şimdi diyeceksiniz ki ne alaka:Bu yıllarda çalışmalarımızdan biride gübreleme üzerine. Dr. Almanya tecrübelerine dayanarak topraklarımızın organik maddece fakir olduğunu Yeteri hayvan gübresi olmadığından Almanya’da yaygın yeşil gübrelemenin gerekli olduğunu tesbitle proje köylerinde yeşil gübreleme yapmak üzere bakla vs. gibi bol yeşilli bitki ekip parçalayıp toprağa gömüyoruz.Devamlı kullanılan dolgu maddeli katı gübrelerin toprağın yapısını bozduğu organik maddecede fakirleştiği bir gerçek. Zaten son yıllarda yapılan tahlillerde topraklarımızın organik maddece çok fakir olduğu görülüyor. Bu yıl sanıyorum birazda bu nedenle olacak organik madde içerikli gübrelere teşvik için belirli destek konmuş. Fakat bir akıllı çıkıp şunu satıcıya ödeyelim çiftçi daha rahat alsın dememiş.Destek müdürü-zamana bırakılmış. Şimdi birçok çiftçi gübresiz ekim yaptığını söylüyor,Zaten bu fiyatlarla verim artışı özellikle kurak alanlarda gübre masrafını karşılamayacak.Gelecek yıl verim düşecek çiftçi daha da bezecek.

Şimdi gelelim esas konuya:Gübre fiyatları daha da yükselecek ve düşmeyeceğine göre neler yapılabilir:

1-Gübre desteği artırılıp direk satıcı üzerinden firmaya ödenir(bir ara böyle idi)

2-Tüm ilgili teşkilatlar çalıştırılıp atıl durumda olan labratuarlar faaliyete geçirilerek gereksiz rasgele kullanımın önüne geçilir(.Bu işlerde çifçi biraz tembeldir.Biraz zorlanmalı neticede bu ilaç gübre döviz demek)

3-Topraklarımızın organik maddece zenginleşmesi için gerekli çalışmalar derhal başlamalı.

4-Son yıllarda avrupada katı suni gübrelerin yavaş yavaş devreden çıktığını yerini yapıyı bozmayan organik ve sıvı gübrelerin aldığını duyuyoruz bizdede yapılabilir.YOKSA 70 YIL ÖNCESİNE BAŞA DÖNECEĞİZ.20 milyon tonlara çıktı diye övündügümüz buğday dahi üretimi düşerse aç kalabiliriz ALLAH göstermesin.

Bu ülke ekmek karne devride gördü ama o zaman savaş vardı.Şimdi bunu millete anlatamazsınız. Böyle giderse gelecek yıl ekmek 5 lira benden söylemesi…

Sadettin Nadir Karaarslan

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: