Köşe YazılarıTokat'dan Güncel Haberler

TSO BAŞKANI ÇELİK VE RAPOR…

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Ali Çelik basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu. Ali Çelik kahvaltı sonrası yaptığı açıklamalarda ülke ve Tokat ekonomisi ile gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Çelik, basın toplantısında anlattı ama, metin olarak bir dosya içerisinde de konuyu daha detaylı olarak sindire sindire okudum. Mübalağa etmiyorum, Dr. Ali Çelik’in tespit, teşhis ve çözüm önerilerinin yer aldığı “TSO Ekonomik Raporu”, her muhalefetteki partilerin, hem de iktidar partisinin başucu kitapçığı olarak baştan sona okunmalıdır. Öyle teyet geçilecek bilgiler değil. Rasyonel ve vizyoner ağırlığı olan bir rapordur.

TSO Başkanı Dr. Ali Çelik Tokat Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ekonomi Raporu’nu da diyor ki: “15 Temmuz darbe girişiminden sonra geçilen Başkanlık Sistemine uyum ve 2018 yılındaki seçimlerde uygulanan seçim ekonomisinin 2018 yılında ekonomik kriz yaşanmasına neden olduğu savunularak, “Bu krizle boğuşurken 2019 mahalli seçimleri ve İstanbul seçimlerinin yenilenmesi sonrası yaşanan gelişmeler ekonomi yönetiminin moralinin bozulmasına sebep oldu. İktidarın toplumsal desteğinin azalması ve yaşanan iç ve dış gelişmeler uzun vadeli yapısal ciddi reformların hayata geçirilmesine engel oldu.”

Başkan Dr. Ali Çelik’in basın toplantısında şunu da gördüm. Tokat’ın en önemli bir STK’sı olan TSO, ne ülke gündemine ne de Tokat’ın sorunlarına bigane değil. Tam tersi, hamasetten uzak reel gerzeklerle yüzleşmeyi öncelemiş. Mesela, Başkan Çelik kendisine “Ziraat Odası Başkanı ımısın?” eleştirisine karşılık, “Elbette tarım şehri olan, içinde büyük ovaları barındıran, sebze ve meyve üretiminden geçimini sağlayan, çoğunlukla çiftçilikle meşgalesi olan bir il’in TSO Başkanı, elbette tadım ve endüstriyel tarım üzerine çalışma yapacaktır. Bu tutumun ve çalışmalarım aynen devam edecektir” cevabını veriyor.

Başkan Çelik’in kendine has üslubu, yönetsel anlayışı, ülke ve ilimize dair düşünceleri var. Kimileri bu tarzı ilk başlarda yadırgamış olsa da, mesela ekonomi raporu ve pandemiyle ilgili altı dolu düşünceleri, olaylara yaklaşımı hiçte yabana atılacak gibi değil. B:akın, üzerinde ciddi olarak çalışıldığı anlaşılan TSO’nun Ekonomi Raporunun yanı sıra, Başkan Çelik dünyayı kasıp kavuran Covit-19 pandemi konusunda şunları söylüyor: “2019 Mart ayında tüm dünyanın ve ülkemizin yaşamış olduğu pandemi krizi, yaşanan bu sorunlar ve olumsuzlukların üzerine, en hazırlıksızlık olduğumuz dönemde büyük bir faciayla karşılaşmamız ekonomik problemlerin daha da hissedilir hale gelmesini sağlamıştır. Bu krizin toplum ve iş dünyasındaki etkilerini minimalize edebilmek için ekonomi yönetimi, fonlar, tahviller, nakit ve döviz stokları, dış ve iç borçlanma, hazinenin piyasalara para sürküle etmesi gibi tüm yedek akçelerimizi devreye sokmamızı zorunlu kılmıştır.

Pandemi döneminde bir araya gelip bu tablodan olumsuz etkilenen özellikle sağlık, eğitim, ulaştırma, kafe, restoran gibi hizmet sektörlerinin desteklenmesini zorunlu kılmıştır. Ancak nakdi yardımların pandemden fazla etkilenmeyen çalışmayan, üretmeyen insanlara yapılması, bulunabilen bütün kaynakların ötelemeli, düşük faizli finansal kaynak olarak tüm sektörlere verilmesi, SGK ödemeleri ve stopajların ertelenmesiyle kamu alacaklarının ötelenmesi; sorunun çözülmesine değil ötelenmesine sebep olmuştur. Bu süreci finans çevrelerinin iyi yönetememesi, doğru sektörlere ve ihtiyacı olan iş insanlarının kredi alamamasına araç, altın ve dövizde hareketliliğin artmasına sebebiyet verdi. Pandemden etkilenen ve üretim ihracat noktasında ülke ekonomisi için önemli olan sektörlerin yeterince desteklenememiş olması dünya pazarlarında Çin’den boşalan alanlara hızlı bir şekilde girişimize engel oldu. Bu süreçte TÜRKAK ve TSE gibi uluslararası ihracat belgelendirme kuruluşlarının iş dünyasına hızlı ve çözüm odaklı hizmet verememesi, ihracatın desteklenmesi yerine bir satandan bir hibe alınması avantajımızı kaybetmemize Çin’in dünya piyasalarına daha agresif bir şekilde dönmesine sebebiyet verdi.”

“DEDİKODUYA DEĞİL, ÇÖZÜME ODAKLANALIM”
​TSO Başkanı Dr. Ali Çelik ayrıca, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası ile ilgili her türlü iddiayı yanıtlamaya hazır olduklarını belirterek, “Yeter ki dedikodu olmasın. Biz hiç kimseye dedikodu yapma fırsatını vermeyeceğiz. Bu şehirde herkes her şeyi tartışıp konuşsun. Ama dedikodu yapmasın.” dedi.

Özetle; Bu basın toplantısında TSO Başkanı Dr. Ali Çelik’i belki de gerçekten tanımaya başladık. Önyargılarımızdan sıyrılıp, dargörü anaforundan kurtulursak, Tokat’ın geleceği için yaptığı davete icabet ederiz.

 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: