Köşe Yazıları

Kaşın gözün eccük oynuyo mu?…

Halil Pazarlı, Tokat basın camiasındaki bir arkadaşımızdır. 10 parmağında on maharet vardır. Gazete-dergi grafik-tasarımcısı, köşe yazarı, şair, biraz daha geriye gittiğinizde Halk Eğitim Merkezinin Tiyatro Grubunda iyi bir oyuncuydu.

Sözünün yazdığı türkünün bestesi, önce ilk 10’a girdi, sonra da bestesi mansiyon ödülü kazandı. Halil Pazarlının türküsünün sözlerini metin olarak bulamadım ama, Tokat lehçesiyle, gönderme ve ironisi olan güzel bir anlatımı mısralara yansıtmış. Tiridine Bandım türküsü neyse, Halil’in türküsü de o.

Tokat Valiliği ve Tokat Belediyesi işbirliği ile Kültür Sanat Tokat projesi kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize edilen ‘Tokat 1. Altın Asma Halk Müziği Beste Yarışması’, bu coğrafyanın kültürel damarına ciddi bir dokunuştur. Bu topraklar, Pir-i Türkistan Ahmet Yesevi’nin nefesi Gıjgıj Baba, Hacı Bektaş-ı Veli yolunun 7 ulusundan biri olan “Kul Himmet”, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde zikredilen “fazıllar şairler yurdu” tespitinin ete kemiğe büründüğü yerdir.

Tokat ve Türkü, belki de birbirine en çok yakışan iki kavramdır. Birbirini yadırgamazlar çünkü, Tokat’ın öyle bir türkü damarı vardır ki; kimi zaman deyiş olur, kimi zaman duvaz, kimi zaman ağıt olur da gözlerimizde yaş olarak dökülür, kimi zaman “Hadıç Bacının” hikayesi olur da ”Değme benim yaslı gönlüme” der. Birde bakarsın, “Ellik Halkası” kurulur da, binlerce insan el çırpar. Elbette Tokat ve Türkü kavramlarını yan yana kullandığımızda Selahattin Adıgüzel ismini burada zikretmezsek haksızlık olur. Çünkü, ilk Tokat türkülerini derleyip toparlayıp kitap haline getiren Selahattin Adıgüzel’dir ve bu çalışma hala bizim kaynak kitabımızdır.

“Tokat 1.Altın Asma Halk Müziği Beste Yarışması” adı, belli ki tanıtım da hedeflenerek belirlenmiş. Çünkü Tokat Asma Yaprağı, özelde de Erbaa Yaprağının ünü Tokat hinterlandının çoktan aşıp gitmiş.
Tokat Valisi Ozan Balcı ile Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’na çok teşekkür ediyorum. Yaklaşık 3 saatlik bir programda, Tokat’ta yaşayıp Tokat’ı yeniden yüreğimizde, ciğerlerimizde hissettik. TRT’nin bu konuya gösterdiği yakınlık, her türlü takdirin üzerindedir. Ne yazık ki, para getirisi olmayan bu tür program yayınlarını hiçbir özel kanalda görmemiz mümkün değil. O TRT, her zaman ki ağırbaşlılığı, toplumumuzun değer yargılarını ve kültürel kültümüze gösterdiği duyarlılık, her zaman kendini göstermiştir.

Birinci, ikinci ve üçüncü gelenlerin ödülleri Tokat Valisi Ozan Balcı tarafından verildi. 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı’nda gerçekleşen programda finale kalan besteler TRT ses sanatçıları tarafından seslendirildi. Kültür Bakanlığı ve TRT sanatçılarımızdan oluşan jüri üyeleri vatandaşlara müzik ziyafeti sundular. Elemeler sonucu finale kalan 10 eserin değerlendirildiği yarışmada “Tabakada Tütünüm” adlı bestesiyle 1’inci olan Uğur Tok, “Bir Dilbere Gönül Verdim Ezelden” bestesiyle 2’nci ve “Tokat’ın Yolu Taştır” bestesiyle 3’üncü olan İsmail Tatar’a ödüllerini takdim eden Vali Dr. Ozan Balcı, yarışmacıları tebrik etti

Vali Dr. Ozan Balcı, programda yaptığı konuşma da, “Tokat tarım memleketi, tarımın başkenti bizimde tarımı desteklememiz lazım. Bu etkinlik çiftçimize dost olmakla, tarıma, köylüye ve tarımla uğraşanlara destek olmakla ve hatta bunların ötesinde de kültüre ve sanata dost olmakla ilgili bir etkinlik. Biliyorsunuz ki asma Tokat’ta çok meşhur. Türkiye’yi besliyor. Şu an da bizim 60 bin dönüm asma alanlarımız var. İnşallah 100 bin dönüm olacak. Tokat ekonomisine 100 bin dönümle beraber yaklaşık bir milyar gibi bir katkısı olacak. Bu etkinliğin ortaya çıkış kaynağı buydu” dedi.

İşte bir şey yapmış olmak için değil, gerçekten bu program önemli bir adımdır. Başta Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımız olmak üzere, Tokat İl Kültür Müdürümü Adem Çakır ve emeği geçen herkesi gönülden tebrik ediyorum.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: