Köşe Yazıları

KİTABIN BAŞKENTİ TOKAT’TA ÜÇÜNCÜ KEZ…

Tokat Belediyesi tarafından düzenlenen “Tokat Kitap Günleri” üçüncü kez görücüye çıkacak. Bu yıl 3.üncüsü düzenlenecek olan Tokat Kitap Günleri 28 Eylül Cumartesi günü saat 11:00’da yapılacak açılışla Kitapseverleri yazar ve şairlerle buluşturacak.

Hedef belirlenmiş: 50 yazar, 80 yayınevi, 1 Milyon kitapsever…

“Kervan yolda dizilir” misali, Tokat Kitap Fuarının üçüncüsüne gelene kadar, eksik-gedik ne varsa tamamlanarak yol alındı. İlkinden bu yana, hiç kimsenin öngöremediği şekilde bir ilgi oldu. Yukarda 3 başlıkta topladığım hedefler, ulaşılması mümkün olan hedeflerdir. Zaten, “Tokat Kitap Günleri” formatının ilk ikisinde de, belki öngörülmediği şekilde önemli ivme yakalandı ama, Tokatlıların kitaba karşı duyduğu muhabbet, bu denli beklenmiyordu.

Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu’nun ilk 5 yılında yaptıklarını anlatmaya kalksak, inanın ne bu köşenin hacmi yeter, nede sizin vaktinizi almak isterim. Ancak, Başkan Eroğlu’nun 59 proje ve vaatle halkın karşısına çıkıpta, bu rakamı 90’lara çıkardığını herkes biliyor. Bu ikinci döneminde ise, 71 proje ile sabitlediği hedefine eksiksiz ulaşacağı gibi, yeni projeleri de eklemleyeceğinden hiç kuşkum yok.

Aslında, bunca proje ve hayata geçirdiği programlarından hangileri daha önemlidir diye bir soru sorsanız, ben şunları ifade edebilirim:

Meydan Projesi, Tokat’ın 30 yıllık rüyasıydı ama bu değil. Kanal Tokat, bir prestij ve ülke genelinde herkesin ilgisini çeken bir proje ama, bu da değil. Alt yapı ve üst yapı çalışmaları, şehri şehir yapan Akzambak aydınlatmaları, şehre katma değer kazandıran yollar, yeni yerleşim alanları, bu şehirde yaşayan insanların hayat standardını yükselten sosyal donaltı alanları…

Hayır hayır, hiçbirisi değil.

Bölgede Tokat’ın birincilik kürsüsünden indirmeyen “Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezleri, TOKMEK Kursları, Sosyal Projelerin hayata geçirilmesi ve Tokat Kitap Günleri…” İşte benim umutlarımı yeşerten, Tokat’ın birlik ve beraberliğine, kültürel gelişimine, medeniyet kapısının aralanmasına ve insanlara yeni bir çığır açan bu çalışmalardır.

Zaten, Başkan Eroğlu’da bu dört konuya ayrı bir önem ve değer veriyor. Kaldırımlar yapılır, yollar asfaltlanır, temel ve rutin belediyecilik adına çalışmalar kesintisiz sürer. Hatta, Tokat’ta olduğu gibi vizyon projelerde peşpeşe uygulanır. Lakin, belediyelerin yerel kalkınmada en önemli hedefi, sosyal ve kültürel hayatımıza katkı sunmasıdır. İşte, Tokat Belediyesi ve Başkan Eyüp Eroğlu’da bunu yaptı, öncelikleri bu dört konu oldu.

Tokat Kitap Günleri ya da Tokat Kitap Fuarı, önceki yapılan ikisinde de başarılıydı. Elbette bir takım noksanlıkları, ilklerde olabilecek aksilikler oldu. Mesela, fuara katılan yayınevlerinin indirim skalası %10-20’yi geçmiyordu. Duyurulara baktığımızda, bu fuara katılacak 80 kadar yayınevi, satışa sunacakları kitapları için %50 indirim yapılacağını dile getiriyor.

Hedef 1 milyon ziyaretçi denilmiş. Önceki Kitap Fuarlarında 200-300 binlik skora ulaşılmıştı zaten. 1 milyonluk hedefte hayali değil. Rasyonel bir hedef olarak belirlenmiş.

50 bilinen, tanınmış yazarın Tokat’a gelerek hem kitaplarını okurlarına imzalaması, hem de söyleşilerde bulunması, Tokatlılara yapılacak en büyük ve önemli kültürel hizmettir. İlber Ortaylı gibi bir çınarın tarih sohbetlerini dinlemek, ele geçirilecek bir fırsat değildir.

Tekrar, böylesine kapsamlı bir organizasyonun üçüncüsünü yaşatacak başta Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu olmak üzere, ekibine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Cemal İncesoyluer

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: