Köşe Yazıları

17 YIL ÖNCE 17 YIL SONRA… (2)

Kabul edelim ki, AK Parti 17 yıllık iktidarına bir çok şeyi sığdırdı. Buna sistem değişikliğini dahil ettiğimiz gibi, 15 Temmuz FETÖ darbe kalkışmasını, e-mıhtıra, partinin kapatılması girişimini ve Türkiye’nin vesayet prangalarını kırdı.

Zihni devrim denilen konularında çok önemli adımlar atıldı. İnanç ve ifade özgürlüğüne ilişkin çok önemli uygulama ve kararları alındı. En son Cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçilmesi ve bilahare “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin” yürürlüğe girmesi çok önemli adımlardı. Her ne kadar yeni hükümet sistemini destekleyenlerden olduysam da, bugün baktığımızda, bu sistemin oturmadığını ve demokratik parlamenter sistemin halka yakın sistem olduğu konusunda düşüncelerim var. Mevcut sistemde kaygı verici uygulamaları görmezden gelemeyiz.

Evet, yeniden gelelim Tokat ve AK Parti ilişkisine…

AK Parti hemen hemen bütün seçim ve referandumlardan galip çıkan taraf oldu. 2007’lerde başlayan “Cumhuriyet Mitingleri”, “Gezi Olayları” ve en son FETÖ darbe kalkışması, AK Parti iktidarı döneminde çok önemli kilometre taşlarıydı.

Fakat bunlardan daha önemlisi, bir önceki seçimde %52’lere varan oy oranından, birden bire düşüşün yaşandığı 7 Haziran 2015 milletvekili seçimi, AK Partinin ciddi bir travma yaşamasını sağladı. AK Parti, 7 Haziran seçimlerinde Türkiye genelinde %40 oy alırken, Tokat’ta %51.61 ve yine 3 milletvekilini çıkarmayı başardı. Toplam 258 milletvekiline düşen sandalyesi, aynı zamanda koalisyonlar dönemine de kapı araladı. Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi müdahalesiyle, Türkiye 1 Kasım 2015’te erken genel seçime gitti. Türkiye genelindeki oy oranı yeniden %49’lara çıkan AK Parti, Tokat’ta yine 10 puan fazlalıkla bu seçimde %59.6 oy oranına ulaştığı gibi, 5 milletvekili kontenjanının 4’ü AK Partiden meclise girdi. Bunun anlamı ise, Tokat milletvekillerinin %80’i AK Partiliydi.

AK Parti’nin 17 yıllık iktidarında Tokat’tan hiç bakan olmadı. İlk dönemde, Plan ve Bütçe Komisyon Başkanlığına Ergün Dağcıoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcılığına Dr. Şükrü Ayalan, AK Parti Grup Başkanvekilliğine Prof. Dr. Coşkun Çakır, Milli Savunma Komisyon Başkanlığına Yusuf Beyazıt, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu Üyeliğine Zeyid Aslan ve bu son dönemde de, AK Parti Grup Başkanvekilliğine Av. Özlem Zengin getirildi.

Tokat’ın, 2004-2014’te olmak üzeri kayıp belediye yılları var. Tokatlılar, 2014 yerel seçimlerinde 12’de 12 yaparak, Tokat merkez ve 11 ilçe belediye başkanlığını AK Partiye kazandırdı. Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nu hayata geçirdiği projeler ve halkla kurduğu gönül köprüsü olmasa, Tokat’ta AK Partiyi ayakta tutabilecek hiçbir merkezi yatırım yok.

İşsizlik, istihdam ve ekonomik devinim, ne yazık ki Tokat’ta durmuştur. Eğitim ve sağlık alanında Vali Ozan Balcı’nın çalışmaları, elbette iktidarın hanesine yazılıyor. Birçok ilde olduğu gibi, Tokat’ta da Suriyeliler sorunu var. Tokat’ın misafirperverliği tartışılmaz ama, Suriyeli mültecilerinde insanları rahatsız eden tavır ve tutumları kabul edilemez.

Özetle, Tokat 17 yıllık AK Parti iktidarında ciddi anlamda merkezi idareden hak ettiği payı alamamış, bu yetmiyormuş gibi elindeki kazanımlarını kaybetmiş bir il’dir. OSB’nin yeniden bu şehre hayat vermesi gerekir ama, buradaki ego yarışı da buna engel olmaktadır.

Sivil Toplum Kuruluşları, kağıt üzerinden eylem planları hazırlaya dursun, aradan geçen zaman içerisinde ölü doğduğu anlaşılıyor. Süslü laflar, üst perdeden nutuklar ve halktan kopuk icraat söylemleri, sadece laf olarak kalıyor. Tokat bunu hak etmiyor…

Cemal İncesoyluer

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: