Köşe Yazıları

Aşıklar Buluşması ve Tokat…

 

Her alanda Tokat’ın bir sözünün olması, bir eylem ve faaliyetin görünürlüğü ne kadar güzel. “Tokat 1. Aşıklar Buluşması” programı için Kültür ve Turizm Şube Müdürü değerli dostum Selahattin Adıgüzel’den bizzat davet almama rağmen, katılamadım.

 

Ancak, gerek sosyal mecradan gerekse web yayınlarından takip ettim. Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi ve Dünya Söz Akademisi işbirliğinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Tokat 1. Aşıklar Buluşması’ programı, kadim şehir Tokat’ın “Aşıklar fazıllar yurdu” olmasının önemli göstergesiydi. Salt bu da değil. Anadolu’nun bu coğrafyasında ki sözlü geleneğinin de yad edilmesi anlamına geliyordu. Kul Himmetten, Hubyar ve Gıjgıj Babadan günümüze kadar ulaşan nefesler, deyişler ve duvazların en zengin örnekleri, bu şehrin mayasında yoğrulmuştur.

 

Programda bir konuşma yapan  Vali Dr. Ozan Balcı, “Aşıklık, iyiliğe, güzelliğe, adalete, vatan sevgisine aşık olan kişiler demek. Aşıklar asırlardan beri somut olmayan kültürel mirasını ve Türk kültürünü bizlere yansıtan kişilerdir. Aşıklar bizim iyilik, adalet, merhamet duygumuzu ve çalışkanlığımızı, başarılarımızı, vatan, millet ve insan sevgimizi kendi üslubuyla söyleyen söz üstatlarıdır. Tokat kadim bir şehirdir. Tokat tarihe, kültüre, sanata, bilime, sanatçıya dost bir şehirdir. Bizlerde Valilik ve Belediye olarak bu etkinliği düzenlemekten gurur duyduk. Prof. Dr. Hayrettin Bilgin hocamız da aramızda. Birleşmiş milletler sosyal ödüller şurası adına Rus edebiyat akademisinin her yıl verdiği Puşkin ödülünü alan ilk Türk yazardır. Türk milletinin bir değeridir. Manas destanını romanlaştırmıştır. Kültüre sanata her zaman dost olmak gerekir” diyor.

 

Vali Ozan Balcı ile Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun Tokat derdiyle hemen her alanda birlikte değer üretmelerini çok önemsiyorum. Son 10 yıl içerisinde bu şehirde Vali Bey ile Belediye Başkanı arasında derin uçurumlar, lafı eğip bükmeye gerek yok, ciddi çekişme ve kavgalarına tanıklık etmiştik. Bu kavgayı bitiren isimler, Tokat eski Valisi Cevdet Can ile Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu oldu.

 

Bugün ise, bu şehirde Tokat diye bir derdi olan iki isim, kol kola vermiş, Tokat’ın her alanda gelişimine katkı sağlamak üzere, hırs ve komplekslerden arınmış olarak güzel işler yapıyor. Birisi atanmış, Tokat Valisi Ozan Balcı, diğeri seçilmiş Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu. Her iki idarecinin de kıymetini bilmeliyiz. Ürettikleri değerlere de sahip çıkmalıyız.

 

Şehrin ortak akılla yönetilmesi bir yana, ortak akılla değer üretilmesi gerekir. Buna, milletvekillerimiz, STK Başkanlarımız, siyasi partilerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri de hiçbir ön yargı olmaksızın, bu hizmet kervanına dahil olmalıdır. Çünkü, bu dönemi tarih kayıt edecektir. Tarihin not aldığı veriler içerisinde olabilmek, bu yerel kalkınmada benim de tuzum var diyebilmek için, yapılan iş ve hizmetlere omuz vermek, katkı sunmak gerekiyor.

 

Birincisi gerçekleştirilen “Aşıklar Buluşması” Tokat’a yakışmış ve rasyonel bir program olmuştur. Bu   coğrafyada yetişen ozanlar, aşıklar, şairler ve yazarlar, Tokat’ın kültürel zenginliğini göstermektedir. Tokat, sadece medeniyetlere yurt olmamış, aynı zamanda sözlü edebiyatımızın sultanlarına da ensar olmuş bir kadim şehirdir.

 

O sebeple, Tokat’ın pür melaline böylesine güzel bir vurgu olamazdı. ‘Tokat 1. Aşıklar Buluşması’ programının, önümüzdeki yıllarda da kesintisiz olarak devam etmesini diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: