Köşe YazılarıTokat'dan Güncel Haberler

BAŞARI HİKAYESİ OLAN BAKAN…

İster bürokrat olun, ister teknokrat, isterseniz siyasetçi, eğer bir hikayeniz yoksa tutunamazsınız. Belki palyatif bir yükselişi tesadüfen ulaşsanız da, orada tutunabilmek için sahici bir hikayeniz olmalıdır.

İşte böyle sağlam bir hikayesi ve başarılarla dolu kariyeri olan Prof. Dr. Mahmut Özer, şimdi Milli Eğitim Bakanı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir liyakatı ve başarıyı ödüllendirerek Mahmut Özer’i bakan olarak atadı. Üstelik O bir Tokatlı, görev yaptığı yerlerde hayranlıkla sözedilen bir bilim adamı ve teknokrat. 24 Mart 2021 tarihinde Haber Platosunda yayımlanan, “İlk kez bakanlığa bu kadar çok yakınız” başlığıyla yazdığım yazı, belki yayınlandığında pek dikkat çekmemiş olabilir. Oysa o yazı sağlam sufle ve öngörüye yaslanıyordu. Bu benim öngörüm değil, öngörüsüne güvendiğim sayın bakanın yakın akrabası, sevgili arkadaş ve dostum TOSİAD Genel Başkanı Av. Süleyman Kaya’nındı. Sevgili dostum Süleyman Kaya, bir kez daha yanılmamış ve yanıltmamıştı.

Sayın bakan ile kayınpederinin taziyesinde görüşmüştük. Bir takım sorun ve projelerimizi anlatma imkanı bulmuştum. Doğrusu, sayın bakanda son derece ilgilendiler. Şuan ki görevi itibarıyla projelerimize ilişkin bir dosyayı kendilerine arz edeceğim.

Sadece Tokat değil, başta Milli Eğitim camiası olmak üzere görev yaptığı yerlerde, sayın Mahmut Özer’in Milli Eğitim Bakanı olması sevinçle karşılandı. Yine de, en toparlayıcı ve detaylı bilgileri Hürriyet Gazetesinin eğitim yazarı Nuran Çakmakçı’dan öğreniyoruz. İstedim ki, Nuran Çakmakçı’nın “Milli Eğitim’e ilklerin bakanı” başlıklı yazısını herkes okusun ve Bakan Özer’in çok ilginç, çözüm odaklı ve rasyonel projelerinden haberdar olsun.

İşte eğitim yazarı Nuran Çakmakçı’nın o muhteşem yazısı:

Prof. Dr. Mahmut Özer’in adı bir süredir Milli Eğitim Bakanlığı için geçiyordu. Sonunda önceki gece ataması gerçekleşti ve Milli Eğitim Bakanı oldu. Yükseköğretimi bilen, rektörlüğün ardından ÖSYM Başkanlığı da yapan Mahmut Özer, hayata geçirdiği ilk uygulamalar ve yaratıcı projeleriyle biliniyor…

ÖSYM Başkanı olur olmaz o dönemde çok sayıda öğrenciyi mağdur eden “ÖSYM’de 15 dakika kuralını” kaldırdı, PISA sonuçlarını yerinde izleyerek çalışmalar yaptı. Bakan yardımcısı olduğu MEB’de özellikle gittikçe düşüşe geçen meslek liselerinin yıldızının parlamasına neden oldu. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ile ilgili çalışmalara da imza atan Prof. Dr. Mahmut Özer, titizliği ve çalışkanlığı ile tanınıyor. Mühendis olduğu için her çalışmasında ölçme ve değerlendirme formatı isteyen Bakan Özer, her aşamada süreçleri yakından takibi ile biliniyor. Bakan yardımcılarını da ölçme değerlendirme uzmanlarından seçen Bakan Özer’in önümüzdeki günlerde eğitim süreçleri ve okulların birbirine entegre edilmesi ile ilgili farklı projeleri olabilir.

EN GENÇ ÖSYM BAŞKANIYDI

2017’de 47 yaşındayken ÖSYM’nin başına geçen ve kurumun en genç başkanı olan Mahmut Özer, Milli Eğitim Bakan Yardımcılığı görevinde mesleki eğitimde önemli adımlar atılmasını sağladı. Pandemi döneminde okulların sektörle işbirliği halinde dezenfektan, maske ve diğer sağlık malzemelerini üretmesine ön ayak oldu. Prof. Özer, yaklaşık üç yıldır bakan yardımcılığı yapıyordu.
İki kızı ve bir oğlu olan Mahmut Özer, özellikle bakan yardımcılığı döneminde birçok ilke imza attı.

YENİLİKLER OLABİLİR

ÖSYM Başkanlığı yaptığı dönemde lise sonrası yükseköğretime geçişle ilgili çalışmaları bulunan Bakan Özer, gelecek yıl yükseköğretime yönelik yeni bir geçiş sistemi açıklarsa şaşırmamalı. Özellikle mesleki teknik eğitim sonrası bir yıllık ön lisansla diploma alınmasını sağlamaya yönelik çalışmaları olan Özer’in “Türkiye’de Yükseköğretimde Büyüme ve Dönüşüm” adlı bir kitabı bulunuyor.

15 DAKİKA KURALINI BOZDU

Bakan Özer, ÖSYM Başkanlığı koltuğuna oturduğunda ilk olarak, çok sayıda öğrenciyi mağdur eden 09.45’ten sonra sınava öğrenci alınmama kararı nedeniyle 15 dakika yüzünden sınav hakkını kaybeden öğrencilerin yaşadığı sıkıntıya son verdi. Sınav saati olan 10.00’dan önce öğrencilerin sınava girebileceğini, ancak sonrasında hiçbir öğrencinin alınmayacağını açıkladı.

YARDIMCILARI DA EĞİTİMCİ

Bakan Mahmut Özer’in yardımcıları da eğitim kökenli. Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Prof. Dr. Petek Aşkar ve Dr. Sadri Şensoy, bakan yardımcısı olarak görev yapacaklar.

KONTENJANLARI YÜKSELTTİ

Özer, göreve geldiğinde MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri’nden sorumlu iken 81 ile Ölçme ve Değerlendirme merkezleri açılmasını sağlayarak okullar arasında başarı farkını azaltmak için çalışmalarda bulundu. Geçen yıl artan öğrenci sayısı nedeniyle liselere geçişte yüzde 40’ı aşkın kontenjan artışı ile soruna çözüm bulma yoluna gitti.

MESLEK LİSELERİNİN YILDIZINI PARLATTI

Özer’in ismini en çok duyuran çalışma da meslek liseleri oldu. Sektörle bütünleşen eğitim modeline örnek olarak ilk önce İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldı, sonra İstanbul Sanayi Odası ile işbirliği çalışmaları yapıldı ardından diğer projeler geldi…

PISA İÇİN FRANSA’DA

Türkiye’nin 2003’ten beri katıldığı PISA için de araştırmalar yapan Özer, bu konuda da Fransa’nın başkenti Paris’e giderek sonuçların açıklandığı toplantıyı yerinde izlemiş ve şunları söylemişti: “Sorunun farkındayız. Artık tüm kaynaklarımızı, odağımızı okullar arası başarı farkını azaltmaya teksif ediyoruz. Zaten 2023 Eğitim Vizyonu’nda da buna özel yer verdik. Okullar ve bölgeler arasında başarı farkını azaltmak için çok sayıda projeyi uygulamaya koyduk. Okul profillerinin çıkarılması, izleme ve değerlendirme araştırmaları ve elde edilen bulgulara göre okul bazlı iyileştirme önlemleri, destekleme ve yetiştirme kurslarının yeniden yapılandırılması, öğretmen destek noktaları, dezavantajlı okullara altyapı desteğinde pozitif ayrımcılık, temel eğitimde telafi destekleri ve ilkokullarda yetiştirme programı (İYEP) ve benzeri projelerin ana odağını zaten okullar ve bölgeler arasındaki başarı farkını azaltma oluşturuyor. Sorunun çözümüne tek boyutlu değil, çok boyutlu ve sistematik yaklaşıyoruz. Tüm bu projeler istikrarlı bir şekilde sürdürüldüğünde sahada önemli iyileştirmeler sağlanacak, yapılan iyileştirmelerin sonuçları da hem kendi yaptığımız izleme araştırmalarında hem de uluslararası araştırmalarda rahatlıkla görülebilecek.”

HAYATINI EĞİTİME ADADI

5 Mayıs 1970’te Tokat’ta doğan ilk ve orta öğrenimini burada tamamlayan Özer, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden 1992’de mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı’nda tamamladı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Dalaman Havalimanı’nda 1992 ile 1994 yılları arasında elektronik mühendisi olarak çalıştı. Özer, 1994-2002 yıllarında Gazi Osmanpaşa Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, 2002-2010 yıllarında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 28 Kasım 2010 ile 4 Ekim 2017 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü yaptığı yıllarda Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkan Vekilliği, Türk Standartları Enstitüsü Genel Kurul Üyeliği görevlerinde de bulundu. 4 Ekim 2017’de Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı oldu. Halen İslam Dünyası Yükseköğretim Kalite Güvence Ajansları Birliği Başkanı olan Özer, 8 Ağustos 2018’den bu yana Milli Eğitim Bakan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: