Köşe Yazıları

Tokat CHP ve Ender Ergün…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) seçim startını verdi. Muhtemelen Nisan ayında da olağan kurultayını gerçekleştirecek. Tokat merkez ve birçok ilçede delege seçimini tamamladı. Hatta, Zile’de ilçe kongresini dahi yaptı. 4 Ocak tarihinde de Merkez İlçe kongresini yapacak.

Yaklaşık 3 ay önce aldığımız duyumlara göre, CHP’nin de ilçe ve illerde tıpkı AK Partinin yaptığı gibi tek aday ve tek liste ile kongrelerini yapmaları öngörülüyordu. Ancak, Tokat gibi demografik yapısı olan illerde bu görüşten vaz geçildiğini öğrendim. Yani, özellikle CHP’nin Tokat İl Kongresinde bir kez daha partinin delegeleri başkan ve yönetimini seçecek.

Seçim sürecine girdiğimiz şu günlerde, daha doğrusu geçen hafta Turhal’a bir atama yapıldı. CHP’nin Turhal Belediye Başkan Adayı Resuloğlu, CHP Turhal İlçe Başkanı olarak görevlendirildi. CHP’nin kadim akil insanları, genel merkezin yaptığı bu atamanın doğru olmadığını, çünkü seçim sürecine girildiğinde CHP tüzüğünün böylesi bir görevlendirmeyi kabul etmediğini ifade ediyorlar.

Ortada, “Ben yaptım oldu” anlayışı mı var, bilemiyorum. Daha önceden de, CHP Erbaa İlçesinde benzer bir durum yaşanmıştı. Bir görevden alma ile bir görevlendirme söz konusuydu. ÇHP MYK kararıyla yapılan bu işlem, uzun süre ortada bırakıldı. Yani, genel merkezin görevlendirdiği Hocaoğlu’na bir türlü görevlendirme mazbatası verilmemişti.

CHP Merkez İlçe Başkanı değerli dostum Ender Ergün, sürpriz bir gelişme olmazsa, 5 Ocak 2020 tarihinde tek aday olarak kongreye gidiyor. Başkan Ender Ergün’ün tek aday olmasına şaşırmadım. Takip ettiğim yerel siyasetçilerden olan Başkan Ergün, 4 yıllık görev süresi içerisinde CHP’ye önemli katkı sağlamış ve ivme kazandırmış bir isimdir. Elbette, bunun karşılığı olarak rakipsiz bir kongre süreci yaşaması da normaldir. Hem partiye, hem delegeye hem de Tokat siyasetinde ki bütün gelişmeleri yakın takibe aldığını biliyoruz.

Malumunuz, Başkan Ender Ergün eski il başkanı ve 22. Dönem milletvekili Feramuz Şahin’e yakın bir isimdir. Yanılabilirim ama, bildiğim kadarıyla CHP Merkez İlçenin 78 delegesi bulunuyor. Bu rakamın etkin anlamı, Pazar, Artova, Başçiftlik ve Almus ilçelerinin toplam delegesinden daha fazladır. Merkez İlçenin hemen peşinden delege sayısı fazla olan ilçeler olarak Erbaa, Turhal ve Zile gelmektedir.

İlçe kongrelerinin tamamlanmasından sonra, il kongresi yapılacak. Bilinen, mevcut CHP İl Başkanı Mustafa Duran ve Çağdaş Kurtgöz var, aday olarak. Lakin, CHP’liler bir üçüncü adayın olacağını da söylüyorlar. O isimde, Feramuz Şahin’dir. Başkan Feramuz Şahin’in CHP tabanındaki ve delege düzeyindeki gücünü herkes biliyor. Merkez İlçe, Turhal, Erbaa, Pazar ve Almus delegelerinin Feramuz Şahin’den yana tavır göstereceği sır değil.

Peki, bugüne kadar aday olacağına dair bir açıklamada bulunmayan Feramuz Şahin, kongrede il başkanlığına aday olur mu? Çok eski tanıdığım ve dostluğuna özel önem verdiğim Feramuz Başkan’ın aday olmayışı sürpriz olur. Aday olduğu takdirde de, kongrenin galibi olması beklenen bir durumdur. CHP içerisindeki bileşkeler, dengeler ve siyasal işbirliği noktasında, Feramuz Şahin ismi etrafında kenetleneceğini düşünüyorum.

Öte yandan, CHP Tokat Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Kadim Durmaz faktörünü de salt ben değil, herkes dikkate almalıdır. Milletvekili Durmaz’ın bu kongrede Mustafa Duran ile mi, yoksa başka bir isimle mi yola devam edeceğini henüz kestiremiyoruz. Elbette Durmaz’da özellikle il kongresini kazanmak üzere bir takım oluşum ve işbirliği içerisinde olacaktır.
Bütün bu bilinmezler ve komplo teorilerin somutlaşması için çok beklemeyeceğiz. Muhtemelen, il kongresi Şubat sonu itibariyle yapılmış olacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: